FAMILIEDREVET SKIFERBRUDD

I fjellene om omgir den berømte Altadalen finner man noen av de beste skiferbruddene i verden. De slitesterke skiferhellene herfra finner du i trapper og gulv over hele Europa.

Skiferen har vært veldig viktig for Alta. På begynnelsen av 1900-tallet hadde de fleste familier slektninger som jobbet i skiferbruddet. Mens de fleste andre byene i Nord-Norge var avhengige av fiske, var skiferen Altas største eksportvare.

 

Det startet med Fredrik

Fredrik Strifeldt er første generasjons skiferarbeider i familien. På 1920-tallet jobbet han aktivt med skifer, og la grunnlaget for en lang tradisjon i familien. Som mange andre på den tiden kombinerte han skiferarbeidet med andre yrker, som ishavsfiske og småbruk. Dette mangfoldige arbeidslivet var typisk for perioden, hvor man ofte måtte ha flere inntektskilder for å forsørge familien. Fredriks innsats og dedikasjon til skiferarbeidet har satt spor og blitt videreført gjennom generasjonene i Strifeldt-familien.

Hans-Johan Strifeldt

Hans Johan startet i skiferbruddene som seksåring og ble raskt en dyktig skiferarbeider. Som fjortenåring jobbet han fulltid, utførte krevende oppgaver som å bore hull i skiferstein, transportere skiferblokker og kutte dem til takstein. Det fysisk krevende arbeidet og økonomisk ustabilitet gjorde Hans Johan skeptisk til at sønnene skulle følge samme vei.

Trond Strifeldt

Trond Håvard Strifeldt, eieren av Pæskatun, stammer fra en lang linje av skiferarbeidere, med røtter tilbake til hans bestefar. Hans inngang i skiferbransjen kom som 16-åring, da han og hans eldre bror, Frank Henry, begynte å arbeide i skiferbruddet til tross for farens bekymringer på grunn av arbeidets utfordrende natur. Denne erfaringen ga Trond ikke bare økonomisk uavhengighet, men også en dyp forståelse for skiferhåndverket, selv om det var preget av sesongmessige variasjoner i inntekter.

Trond er kjent for sin kreative tilnærming til skiferstein. Etter å ha jobbet en stund som skiferarbeider, så han nye muligheter. Han begynte med å lage suvenirer rettet mot turistene som begynte å besøke Alta og Pæskatun fra 1993. Deretter utvidet han sitt sortiment til å inkludere klokker og dørskilt, der motivene var inspirert av den rike naturen rundt Alta. Senere tok han også steget inn i å lage gravsteiner og bautaer i 1995. Dette var begynnelsen på Alta Skiferprodukter – som er selskapet bak Pæskatun.

Trond har også en stor lidenskap for trearbeid. Som hobbysnekker har han oppført flere hytter fra grunnen av, og hans evner som håndverker kommer til uttrykk i hvert eneste prosjekt. Hans allsidighet og forståelse av materialer gjør ham i stand til å skape unike og funksjonelle byggverk.

I tillegg til skifer- og trearbeid, har Trond gjennom årene investert tid og krefter på å utvikle Pæskatun som anleggsgartner. Hans arbeid her kombinerer skifer, treverk og landskapsdesign på en måte som ikke bare skaper vakre utemiljøer, men også integrerer harmonisk med omgivelsene.

Trond er en dypt engasjert og nyskapende personlighet som kontinuerlig utforsker nye måter å uttrykke sin lidenskap for håndverk og natur på. Hans bidrag til skiferindustrien og samfunnet i Alta er av uvurderlig verdi, og hans arv vil fortsette å inspirere kommende generasjoner av håndverkere og entreprenører.

Pæskatuns fødsel

Trond forlot opprinnelig skiferarbeidet for mer sikre jobber, men følte seg til slutt trukket tilbake til skiferindustrien. I 1993 grunnla han Pæskatun med moderne utstyr og en visjon om å utdanne turister om skifernæringa i Alta og dets historie sammen med sin partner Tor Inge. Dette initiativet hadde som mål å diversifisere inntektene og bevare arven fra Altas skiferindustri. Allerede i 1993 rullet de første bussene med turister inn på Pæskatun.

Pæskatun 2008 – Starten på ett nytt kapittel

Vinteren 2008 ble Nordlysobservatoriet på Pæskatun, bygget av is og snø, avduket i samarbeid med Borealis vinterfestival i Alta. Fremtredende astronomer som Knut Jørgen Røed Ødegaard og Pål Brekke har siden holdt innsiktsfulle foredrag som gir besøkende en dypere forståelse av nordlyset, solen og universet. Pæskatun kombinerer nå nordlys-opplevelser med sin skiferarv, og tilbyr unike naturopplevelser.

Simon Strifeldt

I 2009 begynte Simon, nevøen til Trond, å jobbe for Pæskatun. Det startet som en enkel sommerjobb, men utviklet seg etter hvert til en fast stilling som skiferarbeider. Simon er nå fjerde generasjons skiferarbeider i familien Strifeldt og har oppnådd fagbrev i steinfaget.

I 2024 har Simon ansvaret for å produsere suvenirer, klokker og gravsteiner for bedriften. I tillegg fungerer han som guide, og gir besøkende opplevelser gjennom hele året. Simons reise fra en sommerjobb til en sentral rolle i bedriften viser hans dedikasjon og dyktighet innen skiferarbeid, samt hans evne til å bevare og videreføre familietradisjonene.

Ellinor Strifeldt

I 2012 begynte Ellinor, Tronds lillesøster, å jobbe for Pæskatun. Med mange års erfaring som guide, en solid kunnskapsbase og flytende ferdigheter i tre språk, brakte hun med seg verdifull ekspertise til selskapet. Hennes flerspråklige ferdigheter og dype forståelse av regionens kultur og historie gjorde henne til en uvurderlig ressurs fra starten av.

Ellinor startet med å håndtere bookinger og administrere Pæskatuns økonomi. Hennes organisatoriske ferdigheter sikret smidige operasjoner og effektiv styring av selskapets økonomi. Samtidig spilte hun en viktig rolle i å kuratere utstillinger i museumshyttene, og beriket besøksopplevelsen med nøye utvalgte utstillinger som fremhevet regionens kulturarv.

I 2024 organiserer hun nordlysarrangementer, guider turer og håndterer fortsatt bookinger, og sikrer en sømløs opplevelse for alle besøkende. Ellinors allsidige rolle og dedikasjon har vært avgjørende for å opprettholde og forbedre kvaliteten på tjenestene ved Pæskatun.

Trond får kulturprisen

I 2016 fikk Trond en kulturpris for sin formidling av opplevelser knyttet til både skifernæringen og nordlyset. Gjennom sitt arbeid har han fremhevet viktigheten av skifernæringen, som er en betydelig del av Altas rike kulturarv. Tronds dedikasjon til å dele disse unike aspektene av Altas historie og kultur har gjort et varig inntrykk på både lokale innbyggere og besøkende.

Pæskatun Blir Miljøfyrtårn-sertifisert

I 2022 ble Pæskatun tildelt den prestisjetunge Miljøfyrtårn-sertifiseringen. En Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift integrerer miljøtiltak i sine daglige operasjoner. Disse bedriftene må dokumentere og oppfylle både lovbestemte krav og kravene satt av Miljøfyrtårns sertifiseringsordning. Kravene dekker ulike miljøaspekter, inkludert energibruk, avfallshåndtering, transport, innkjøp og arbeidsmiljø. Sertifiserte virksomheter forplikter seg til å gjennomføre tiltak som fremmer en mer bærekraftig drift og et sunnere arbeidsmiljø.

Pæskatun 2024 

I 2024 fortsetter Pæskatun å blomstre og utvide sine tilbud. Stedet har nå to nye hytter som forbedrer mulighetene for besøkende som ønsker å fordype seg i regionens naturskjønnhet og rike historie. Med over 5 000 gjester i år, har Pæskatun blitt en populær destinasjon for de som ønsker å oppleve Nord-Norges unike sjarm. Besøkende kan nyte en rekke aktiviteter, inkludert nordlysturer, skieventyr og skiferbruddturer. Denne blandingen av opplevelser sikrer at hvert besøk på Pæskatun blir både berikende og minneverdig.